Direct na de geboorte van de baby wordt de navelstreng doorgeknipt. Iedere baby krijgt een navelklem, deze klem zorgt ervoor dat het resterende stukje navelstreng er even later thuis afvalt. Het stukje navelstreng dat is achtergebleven noemen ze het navelstompje.
Het is belangrijk de navel van de baby zoveel mogelijk met rust te laten en aan de lucht te laten drogen. Ook is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk wrijving optreed, vouw daarom de voorkant van de luier omlaag. Maak het naveltje iedere dag even schoon met lauw wateren een klein beetje alcohol.
Vaak ontstaat er een korstje, het is belangrijk dit in tact te laten omdat dit de navel beschermt tegen infecties. Als je de baby in bad doet is het belangrijk dat het water niet te hoog komt zodat de navel zo droog mogelijk blijft, het is natuurlijk niet erg als er een paar druppeltjes water op komen. Dep de navel voorzichtig droog met een hydrofiele luier.
Tussen de 6 dagen en 10 dagen valt het stompje met de navelklem er vanzelf af en krijgt de baby een gewone navel. Niet schrikken als het stompje tussentijds harder of zwart van kleur wordt, dit hoort er bij. De navel zal er in het begin nog wat vreemd uitzien maar dit komt vanzelf goed, ben voorzichtig en geduldig.
Wanneer de rand van de navel rood en/of opgezwollen is kan dit duiden op een infectie. Vaak ruikt de navel dan ook niet zo fris of verschijnt er geelachtig vocht op de plek waar het stompje aan de buik vastzit, het is dan verstandig de huisarts of verloskundige er even naar te laten kijken.
Veel baby’s krijgen last van een navelbreuk. Dit ontstaat door littekenvorming aan de rand van de navel. Een navelbreuk verdwijnt over het algemeen binnen het eerste jaar en is te herkennen aan een bobbel op de navel.