Er is niets lekkerder als wandelen in de buitenlicht met de kleine spruit. Het is gezond voor zowel jou en de baby en de baby doet bij het wandelen veel eerste indrukken op. Niet alleen beelden, maar ook geuren en geluiden.
Bij de aanschaf van een kinderwagen is het belangrijk dat je goed nadenkt over de momenten en plekken waar je hem wilt gaan gebruiken. Ben je een fanatiek wandelaar dan is de kans groot dat je wat meer geld uit zult moeten geven aan de kinderwagen. Ben je een minder fanatiek wandelaar en ga je de kinderwagen voornamelijk gebruiken voor de ‘verplichte’ stukjes dan kun je een iets simpelere kinderwagen nemen.
Kinderwagens heb je in vele soorten en maten. Er zijn kinderwagens met drie of vier wielen. Ben je van plan om veel in het bos of de duinen te gaan wandelen dan kun je beter een driewieler kopen, wandel je voornamelijk in de stad of over geasfalteerde wegen dan kun je beter een vierwieler nemen. Een vierwieler is meestal wat steviger en stabieler, een driewieler is meestal wat zwaarder omdat hij anders is gebouwd. Het is belangrijk om op de wieltjes te letten, grotere lucht wielen lopen wat gemakkelijker (zeker over los zand).
Combiwagens
Er zijn ook 3-in-1 wagens te koop. Deze wagens kun je gebruiken met een reiswieg, een zitje en een autostoel. Afhankelijk van het type kinderwagen kan dit direct of heb je een adapter nodig om dit mogelijk te maken. Ze noemen dit vaak een combiwagen.
- Tot ongeveer 8 maanden gebruik je de wagen met de reiswieg. De baby kan nog niet zelfstandig zitten en wordt dan goed ondersteund.
- Een wandelwagen is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 á 8 maanden tot 4 jaar. Er zijn modellen waarbij je de zitting naar achter kunt klappen waardoor het kindje ook kan liggen.
- Het gebruik van een buggy begint vaak vanaf ongeveer 1 jaar.
Zorg er voor dat de reiswieg niet langdurig wordt gebruikt. Er is geen officiële regel voor maar als advies gebruik je deze maximaal 2 uur per dag. Natuurlijk is het niet erg als er dagen tussen zitten waarbij dit langer is. Zorg er dan voor dat je regelmatig langere pauzes neemt waarbij de baby op een vlakke ondergrond ligt en even alle vrijheid heeft (minimaal 15 minuten).
Aankooptips voor de kinderwagen:
- Controleer of je de kinderwagen zelf gemakkelijk kunt tillen.
- Controleer of de kinderwagen in de auto past.
- Zit er een verstelbare gordel op?
- Kijk direct voor eventueel benodigde accessoires, dan weet je zeker of deze er zijn. Denk hierbij aan adapters of een parasolletje voor in de zomer.
- Vraag een demonstratie in de winkel en probeer de kinderwagen zelf uit. Hoe klap je hem in, hoe rijd hij en heeft hij de juiste hoogte om zelf comfortabel te lopen?
- Is de rugleuning te verstellen?
- Kun je achter of onder het zitgedeelte voldoende spullen kwijt? Zoals de luiertas en de tas met overige spullen.
- Is de kleding wasbaar en/of goed schoon te maken?
- Controleer of de remmen goed werken (ook met meer gewicht in de kinderwagen).
- De zwenkwielen moet je vast kunnen zetten.
- En zorg er voor dat de kinderwagen voldoet aan de Europese NEN-EN 1888 norm.
Buggy’s
Vaak ga je een buggy gebruiken vanaf het moment dat het kindje goed zelfstandig kan zitten. Een buggy is vaak lichter en neemt minder ruimte in beslag wanneer hij bijvoorbeeld mee moet in de kofferbak. Over het algemeen is de buggy minder stevig en biedt het minder goede ondersteuning voor de baby, ga dus niet te snel over naar een buggy.