Je bent hier
Home > Onderweg > Autostoeltjes en maxi-cosi

Autostoeltjes en maxi-cosi

De aanschaf van een autostoeltje is vaak een dure investering, maar onmisbaar voor iedereen met een auto. Het is de meest veilige manier om je baby mee te nemen in de auto. Blijf je kindje dan ook zo lang mogelijk vervoeren in een autostoeltje.

Een maxi-cosi

Vaak hoor je het dat ouders het hebben over een maxi-cosi, maar is een maxi-cosi nu echt iets anders als een autostoeltje? Het antwoord hierop is Nee. Het merk Maxi-Cosi één van de grootste fabrikanten op het gebied van autostoeltjes waardoor dit vaak door elkaar wordt gehaald. Echter wordt de term maxi-cosi vaak gebruikt voor autostoeltjes die geschikt zijn het vervoer van een baby tijdens de eerste maanden.

Een maxi-cosi gebruik je tot ongeveer negen maanden, zolang de baby nog niet goed zelfstandig kan zitten is een autostoel uit groep 1 nog geen optie. Een baby’tje ligt in de autostoel, maar kan zich nooit helemaal strekken. Hierdoor is de bewegingsvrijheid beperkt en is het belangrijk dat de baby niet te lang in deze houding ligt. Probeer dit altijd te beperken tot maximaal 2 uur per dag, al is het natuurlijk geen ramp als het een keertje wat langer is.

De maxi-cosi kan vaak ook gebruikt worden op de kinderwagen waardoor je de kleine niet wakker hoeft te maken op het moment dat jullie de auto uit stappen.

Autostoeltjes

Autostoeltjes worden ingedeeld in drie categorieën:

  • Groep 0+: Voor baby’s van 0 – 12 maanden, 0-13 kg en 45-75 cm.
  • Groep 1: Voor peuters tussen de 4 maanden en 4 jaar, 9-18 kg, 61-105 cm.
  • Groep 2: Voor kinderen tussen de 3,5 en 12 jaar, 15-36 kg.

728x90 Prenatal Autostoelen

Het is niet erg als de beentjes over de rand van het stoeltje steken, wel dient het hoofdje altijd ondersteund te worden. Wanneer het hoofdje boven de rugleuning uitsteekt is het tijd voor een nieuwe autostoel mogelijk uit een hogere groep. Houdt hierbij ook de het gewicht en de lengte in de gaten.

Achterwaarts vervoeren

Probeer de baby (of het kindje) altijd achterwaarts te vervoeren. Dit zorgt er voor dat de impact bij een frontale botsing 5 keer zo laag is. Wanneer jullie kindje groter is kan het zijn dat de beenruimte te beperkt wordt, er zijn stoeltjes die  je zowel voorwaarts als achterwaarts kunt gebruiken (let hier dus even op bij de aanschaf), vanaf dat moment draai je het stoeltje gewoon om zodat ze mee kunnen kijken in de rijrichting.

Kooptips autostoel:

  • Het autostoeltje moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04).
  • Het stoeltje moet passen bij de lengte en het gewicht van je kindje. Let hierbij niet alleen op de leeftijd die staat vermeld bij de verkoop.
  • Controleer of het stoeltje in de auto past, bij het achterwaarts vervoeren neemt het stoeltje vaak meer ruimte in beslag wat in wat kleinere auto’s een probleem kan zijn.
  • Neem je kindje mee naar de winkel zodat u kunt testen of de autostoel groot genoeg is.
  • Zorg er voor dat de stoel nog niet in de grootste stand hoeft te staan bij de aanschaf, zo kun je langer met het hetzelfde stoeltje doen.
  • Koop alleen een tweedehands stoeltje waarvan je 100% zeker weet dat de vorige eigenaar geen ongeluk heeft gehad terwijl het stoeltje in de auto stond. De stevigheid van het stoeltje kan dan niet meer gegarandeerd worden en vaak is dit niet aan de buitenkant te zien.
Top